Program Citarasa Keluarga Malaysia

Pengenalan

Program Citarasa Keluarga Malaysia (PCKM) merupakan salah satu inisiatif Kementerian dalam membantu penjenamaan (branding) dan promosi (promotion) produk Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) amnya serta Barangan Buatan Malaysia khususnya untuk dikenali oleh pengguna dan seterusnya mendapat peluang untuk dipasarkan di dalam rangkaian peruncitan di Malaysia.
 
Dari tahun 2017 hingga 2020, program ini telah dilaksanakan di 41 lokasi terpilih di seluruh Malaysia. Pelaksanaan PCKM ini akan melibatkan kerjasama strategik dengan Agensi/Jabatan terpilih mengikut lokasi.
 
Program promosi ini dijalankan sepanjang tahun di pasar raya dan pusat beli belah yang terpilih. Setiap program akan diadakan selama tiga (3) hingga empat (4) hari bergantung kepada lokasi yang dipilih bagi memberi peluang kepada pempamer terlibat untuk mempromosi dan memasarkan produk mereka. Selain jualan, pempamer adalah diwajibkan mengadakan aktiviti sampling serta aktiviti promosi seperti pertandingan atau persembahan bagi menarik pengunjung.
 
Selain membuka peluang pemasaran, program ini juga akan menjadi platform kepada pempamer tempatan dalam memperkenalkan produk mereka secara terus kepada pengguna selain membantu mewujudkan syarikat tempatan yang berkemampuan untuk bersaing sebagai pembekal utama di pasar raya besar tempatan dan asing.


Objektif pelaksanaan program ini adalah seperti berikut:
 • memperkenal dan mengetengahkan produk/barangan Buatan Malaysia serta menggalakkan pembelian dan penggunaan produk berkenaan;
 • meningkatkan daya saing produk PKS agar terus mendapat sambutan daripada pengguna dan mampu bersaing dengan produk asing;
 • meningkatkan kemahiran pengusaha PKS dari segi pengurusan dan pembangunan produk untuk pasaran yang mempunyai kapasiti yang lebih besar; dan
 • memperluaskan peluang pemasaran kepada produk-produk PKS.


Syarat-syarat penyertaan

Terbuka kepada semua syarikat PKS di Malaysia yang berdaftar dengan KPDNHEP dan mempunyai standard pembungkusan yang lengkap.

 

VIDEO TUTORIAL PERMOHONAN LOGO BUATAN MALAYSIA


 1. Pendaftaran Menggunakan No SSM
 2. Pendaftaran Tanpa No SSM
 3. Log Masuk
 4. Terlupa Kata Laluan
 5. Kemaskini Maklumat Pemohon (Daftar Menggunakan No SSM)
 6. Kemaskini Maklumat Pemohon (Daftar Tanpa No SSM)
 7. Kemaskini Kata Laluan
 8. Kemaskini Senarai Sijil
 9. Kemaskini Maklumat Produk